Home » Insights » Een CSR norm?

 

Een MVO-norm? Maar waarvoor? Toen de evenementenindustrie ISO 20121 creëerde...

Het begrip ecologie is in de jaren zeventig ontstaan uit het besef van deskundigen en wetenschappers dat menselijke activiteiten gevolgen kunnen hebben voor de aarde.

In 30 jaar tijd is de opwarming van de aarde een van de grootste zorgen van de 21e eeuw geworden.

In al die jaren heeft het begrip duurzame ontwikkeling langzaam maar zeker zijn intrede gedaan in het bedrijfsleven: voldoen aan de behoeften van het heden zonder de behoeften van toekomstige generaties in gevaar te brengen.

Zeer eenvoudig te begrijpen! Zo moeilijk om toe te passen...

Veelzijdigheid, of de kunst om meer te doen met minder?

 

Om bedrijven te helpen de beginselen van duurzame ontwikkeling beter in hun beheersystemen te integreren, zijn normen ingevoerd:

- 1996: ISO 14001 voor het milieu,

- 1999: ISO 18001 voor de sociale kwesties,

- 2010: ISO 26000, die de twee vorige normen combineert en voor het eerst alle aspecten van maatschappelijk verantwoord ondernemen integreert.

Maar geen van deze normen werd aangepast aan de evenementensector.

Lang leve de specialisatie

 

In 2005 kende het Olympisch Comité de Olympische Zomerspelen van 2012 toe aan Londen.

David Stubbs, hoofd duurzaamheid van de Britse Olympische organisatie, was op zoek naar een manier om de duurzame beloften die tijdens de bid werden gedaan, waar te maken.

Of het nu gaat om een lokaal festival, een sportevenement of een grote institutionele bijeenkomst met veel media-aandacht, de economische, sociale en milieueffecten van evenementen, die door hun aard van voorbijgaande aard zijn, zijn aanzienlijk: gebruikte water- en energiebronnen, geproduceerde hoeveelheden afval, geproduceerde kooldioxide-emissies, de spelers in de evenementenindustrie worden zich bewust van de noodzaak van duurzamere praktijken.

In 2007 werd een systeem voor duurzaam evenementenbeheer gecreëerd onder de zachte naam BS 8901.

BS 8901 werd zeer positief ontvangen door de evenementenwereld en werd al snel op grote schaal toegepast. Met name tijdens de COP15 over klimaatverandering, die in december 2009 werd georganiseerd.

Vervolgens door Microsoft corporation die zijn Microsoft Convergence evenement ook in 2009 certificeerde.

Als antwoord op deze vraag hebben groepen deskundigen uit de hele wereld, technische comités en leden van organisaties uit de evenement- en sportindustrie deelgenomen aan de ontwikkeling van de ISO 20121-norm.

 

Tot de Franse vertegenwoordigers behoren de Opera van Lyon, het ministerie van Sport, de stad Nantes en de gemeenschap van de vallei van de Mont Blanc in Chamonix.

VERHOGING VAN DE TOEGEVOEGDE WAARDE VAN PROJECTMANAGEMENT

 

Het werd goedgekeurd op 11 juli 2012, net voor de Olympische Spelen van Londen, die plaatsvonden van 27 juli tot en met 12 augustus 2012.

De organisatoren van de Olympische Spelen van Londen 2012 zijn er trots op de katalysator te zijn geweest van de ISO 20121-norm.

Het is een erfenis voor de evenementenindustrie om haar ecologische, maatschappelijke en economische effecten te heroverwegen en een systeembenadering te hanteren om duurzamere evenementen te organiseren.

Trending topics
Cropped shot of a group of businesspeople holding a plant growing out of soil

Een MVO-norm? Maar waarvoor? Toen de evenementenindustrie ISO 20121 creëerde...

Storytelling

Fusies en overnames - Bedrijfsstrategie

Fusie en creatie

evenemententechnologie WMH Project

DIGITAAL: stoppen of nog meer?